Blogginlägg -
"Att hitta den rätta dosen självförtroende när vi behöver det är en konst"
Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om självförtroendets psykologi.
Självförtroende
Du får plötslig ett erbjudande som ger dig möjligheter men känner att självförtroendet sviktar och du börjar allvarligt tvivla på dig själv. ”Kommer jag att klara det eller göra bort mig för evigt?” ”Hur ska du hantera situationen?” Avstå är det enklaste, men om du är ordentligt lockad och chansen troligen är större än risken, finns det möjligheter. Färdigheter tar tid att lära sig, talang tar år att utveckla. Men om du behöver prestera nu inom kort, inte imorgon, inte nästa år, då finns det bara en väg. Börja skaffa dig ett självförtroende som bär dig fram.
Alla har upplevt det och vi behöver inte forskningsstöd för att konstatera att ju mer självförtroende vi känner desto bättre presterar vi. ”-Men hur sjutton ska jag göra, och jag behöver ju skaffa det nu?” Att hitta den rätta dosen självförtroende när vi behöver det är en konst. Oavsett om du ska förhandla om ett jobb, lön, hålla ett tal, träffa någon för en dejt eller ta tag i ett obehagligt samtal så är självförtroende alltid en styrka. Om du känner tvivel finns det några enkla förhållningssätt, tänk dig lite tips från coachen (nåja) som ger dig mer råg i ryggen och gör dig tryggare i situationen:
- Din kroppshållning avslöjar och kommunicerar att du kanske brister i tron på dig själv. Försök att sitta rakt upp, sträck på dig. Det samma gäller när du går; rak rygg, tänk på hållningen.
- Försök förstå att de flesta människor inte tänker på dig särskilt ofta. Överdrivet självmedvetna individer oroar sig för mycket över vad andra tänker om en. Tänk efter vad du själv tänker på när du är bland andra människor. Det är till exempel ”-vad ska jag äta till middag ikväll?” ”-Hur ska jag hinna allt jag planerat?” ”-Undrar om jag hinner till dagis i tid?” Vi människor tenderar att se oss själva som det som allt cirkulerar runt, vi är mittpunkten i universum. Så är inte fallet. Det är inte ovanligt att vi pratar med oss själva, inne i huvudet. Vad handlar din konversation med dig själv om? ”-Jag kommer aldrig att klara det” skulle istället kunna vara ”-Jag ska göra mitt bästa så får vi se hur långt det räcker”. Om du kunde höra andras tankar hur skulle du reagera på om någon tänkte ”-Jag är värdelös, dum, obegåvad, långsam, jag klarar aldrig detta?” Du skulle säkert protestera och istället uppmuntra.
- Försök se glad ut, glädje smittar och avväpnar de flesta situationer. Skulle du säga fel eller glömma vad du skulle säga så tänk på att människor med självförtroende förstår att man inte är perfekt och att det snart är bortglömt. Att visa mänskliga sidor, särskilt misstag ses som charmigt och naturligt. Be alltid om feedback och be folk vara ärliga, hur ska du annars komma vidare och ta lärdom?
- Ett av de bästa sätten att öka sitt självförtroende är att träna på att prata inför en grupp. De finns många vittnesmål om att de som var blyga som barn blir skådespelare, talare och artister. De har utmanat sina rädslor och blir allt tryggare i utsatta situationer där man blir betraktad och bedömd. Det är oftast väldigt jobbigt i början, men en enorm tillfredsställelse när man känner att självförtroendet ökar.
- Våga utmana dig själv och utöka din repertoar, ”-Act in a way that increases your options”. Det handlar om att ta risken att utvecklas som människa. Du har allt att vinna.
//Lauri Nevonen