Gå direkt till innehåll
"I en komplex värld kan det vara bekvämt med en alldeles enkel uppfattning"

Blogginlägg -

"I en komplex värld kan det vara bekvämt med en alldeles enkel uppfattning"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, den mänskliga naturen och hur det extrema får allt mer plats.

Extremt

I mitt arbete träffar jag på flera extremer. Men även utanför jobbet har jag märkt ett par saker: Håller inte människor och beteenden på att bli allt mer extrema? Finns det tecken som stödjer en sådan observation? Förr var det en enorm prestation att springa maraton, nu är det extremt att springa ultramaraton (10 mil) samtidigt som allt fler aldrig motionerar.

Allt fler svenskar är överviktiga och feta samtidigt som smalhetsidealet är mer utbrett än någonsin. ”Fast food” eller ”Slow food” - vad väljer du? Ungdomar vittnar om att kan man inte bli bäst i skolan, snyggast eller mest populär och få ett toppjobb är det ingen idé, det är ändå kört. Åsikter blir mer och mer bestämda, oresonliga och till och med aggressiva och hot- och hatfulla.

Valet att hävda extrema ståndpunkter är ett fenomen hos människan som kallas dikotomt och som betyder ett kategoriskt tänkande som utesluter motsatsen. ”Svart eller vitt”, ”förnuft eller känsla”, ”allt eller inget”, ”gott eller ont”, ”vän eller fiende” grundas i människans strävan efter att ha en stabil,tydlig och för dem begriplig, konsekvent uppfattning om tillvaron.

I en komplex värld, där kraven är höga och ibland motsägelsefulla, kan det vara svårt att orientera sig och då kan det vara bekvämt att ha en alldeles bestämd enkel (i motsats till komplicerad) uppfattning. Detta kan vara särskilt framträdande hos ungdomar eller inom vissa yrken, politiska partier, militären eller religiösa samfund där logiken är enkel och okomplicerad, svart eller vit.

Dessa tankemönster eller beteenden visar sig särskilt tydligt då man hamnar i svårigheter, som när man tvingas göra olika former av förändringar i sitt liv. Det kan vara i samband med förtryck, kriser, arbetslöshet, skilsmässa, organisationsförändringar eller sjukdomar. Ett dikotomt tänkande i dessa situationer gör att man gärna jämför allting med hur det var innan förändringen ägde rum och betraktar det som idealtillståndet, något man vill hålla kvar vid. Alternativet är att man gör en total kovändning i livet och lägger om kursen mot den andra extremen.

Ett dikotomt tänkande i förstärkt form visar sig i en rad psykiska störningar, till exempel schizofreni, borderline personlighetsstörning och depression. "Världen är farlig och hotfull", "Jag är maktlös och sårbar", "Jag blir alltid drabbad, det händer bara mig”.

Det dikotoma förhållningssättet kan utmanas genom att göra medvetna försök att nyansera och reflektera över situationer som uppstått. Är världen verkligen svart eller vit?Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna med nuvarande situation? Vad skulle kunna vara ännu sämre i nuläget? Skulle det gamla sättet att förhålla sig kunna fungera i förlängningen? En av människans största gåvor är vår förmåga till anpassning till nya situationer och inte fastna i något bestämt från början. Detta förhindras om vi inte har förmågan att se världen från olika perspektiv, ”Å ena sidan, å andra sidan”, ”både och”.

Livet är komplext och mångfacetterat och ställer därför också krav på vår förmåga att reflektera och kommunicera. Nästa gång du möter en extrem position, var vänlig och tillmötesgående men skapa variation. Möter du en fyrkantig åsikt, öppna upp alternativen, var aldrig tvärsäker. Möter du en flummig ostrukturerad position, skapa struktur men bli inte extrem och kategorisk.

Livet är för kort för att fastna i enkelhetens träsk, låt oss glädjas åt mångfalden! 

//Lauri Nevonen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

"Någon skyldighet att förlåta finns inte"

"Någon skyldighet att förlåta finns inte"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), fortsätter blogga om den mänskliga naturen och att förlåta inte är något självklart eller tvingat.

"Går det att vara en äkta människa?"

"Går det att vara en äkta människa?"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), fortsätter blogga om den mänskliga naturen och om den autentiske människan. Finns hen?

"Hur stärker man självkänslan?"

"Hur stärker man självkänslan?"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), fortsätter blogga om psykologi, den mänskliga naturen och denna gång om ämnet självkänsla.

"Att skjuta upp saker kan få katastrofala konsekvenser"

"Att skjuta upp saker kan få katastrofala konsekvenser"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, prokrastinering och vad kan du göra för att sluta skjuta upp saker till morgondagen.

"Om leda, tråkighet och meningen med livet"

"Om leda, tråkighet och meningen med livet"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, den mänskliga naturen och om hur att kunna ha tråkigt är en viktig del av livet.

"Jag brukar säga att sambandslära är djävulens bländverk"

"Jag brukar säga att sambandslära är djävulens bländverk"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, personlighetsdrag och hur vetenskapens vilja att hitta samband inte alltid ger en rättvis bild.

"Är du perfekt? Eller?"

"Är du perfekt? Eller?"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, den mänskliga naturen och perfektionism.

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige