Gå direkt till innehåll
"Men har inte vi vuxna också behov av hjälp med att komma till ro och känna barndomens trygghet, utan krav och förväntningar?" - Lauri Nevonen, del 3

Blogginlägg -

"Men har inte vi vuxna också behov av hjälp med att komma till ro och känna barndomens trygghet, utan krav och förväntningar?" - Lauri Nevonen, del 3

Lauri Nevonen är vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB (Järvapsykiatrin). Han arbetar även med upphandlingar och FoU (forskning och utveckling) inom Praktikertjänst AB. Lauri är också docent i medicinsk psykologi vid Örebro universitet samt legitimerad psykoterapeut. Under hösten kommer han att dela med sig av tankar och reflektioner inom ramen för sitt arbete i Praktikertjänstbloggen.

Nappar och gosefiltar

För sexton år sedan köpte jag en skjorta i Kanada som jag fortfarande har kvar. Den är av ett speciellt tjockt tyg, mossgrön och av märket Ralph Lauren. Den är sliten och fransig vid handlederna. Vid ett tillfälle skulle jag köpa en klocka och hade automatiskt tagit på mig min favoritskjorta när jag skulle ner på stan en lördag förmiddag. Min fru blev lätt upprörd, ”- Hur kan du ha på dig den där gamla trasan när du ska prova klockor?”

Båda våra barn har haft så kallade övergångsobjekt, en sak som de använt för att komma till ro och uppehålla sig i ett tänkt mentalt utrymme mellan den yttre och inre världen. Övergångsobjekt kan vara en napp, en snuttefilt eller ett gosedjur och man brukar säga att barnet laddar den med känslor och att det tjänar som tröst och avkoppling när föräldrarna inte är i närheten. Känslan av tyget, lukten, de små rörelserna när barnet smeker filten mot kinden ger ro och trygghet. Förmodligen representerar min skjorta någon form av trygghet och jag vill absolut inte skiljas från den.

För ett antal år sedan hade jag en handledare (professor) som hade ett hemstickat pennfodral från när han var barn. Lite knepigt tänkte jag först, men vi kom att diskutera behovet av att ha något objekt förknippat med barndomen även som vuxen. Att små barn har övergångsobjekt ses som naturligt, men så småningom förväntas de växa ifrån behovet av nappen, filten eller nallen. Men har inte vi vuxna också behov av hjälp med att komma till ro och känna barndomens trygghet, utan krav och förväntningar? Vad har cigaretter och snus för roll eller varför inte mobiltelefoner? Kan det vara så illa att om vi berövas våra övergångsobjekt för tidigt så ersätter vi dem med andra vanor eller beteenden när vi blir vuxna, särskilt om vi utsätts för stress? Kan bruk och missbruk vara ett substitut för att få bättre kontakt med sitt känsloliv, sin kreativitet och känna trygghet och därmed fungera ångestdämpande? Tyvärr har ju missbruk av alla sorters destruktiva följdverkningar.

Varför har vi som föräldrar en förmåga att tidigt skänka bort napparna och slänga snuttefilten? När övergångsobjektet har spelat ut sin roll kommer den automatiskt att bli bortglömd och ligger sannolikt och skräpar i ett hörn. Varför ha så bråttom?

Psykoterapi kan vara ett sätt att utforska känslolivet på ett konstruktivt vis och genom att utforska sina tankar och känslor fungera som ett övergångsobjekt som internaliseras hos patienten. Förhoppningen vore då att jag efter alla år av terapi inte vore i behov av min skjorta, men varför skulle jag vilja bli av med den, jag trivs ju så bra i den? Så du som inte har något övergångsobjekt är det för att du blev berövad den och ersatt den med något annat? Eller har du helt enkelt hittat andra sätt att komma till ro och känna trygghet? Alla sätt är bra utom de dåliga och destruktiva. Bejaka barnet inom dig och håll fast vid din tröja, skjorta eller något annat gammalt objekt som du fäst dig vid. Bry dig inte om vad omgivningen anser, stå på dig.

//Lauri Nevonen

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

"Jag brukar säga att sambandslära är djävulens bländverk"

"Jag brukar säga att sambandslära är djävulens bländverk"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, personlighetsdrag och hur vetenskapens vilja att hitta samband inte alltid ger en rättvis bild.

"Hur stärker man självkänslan?"

"Hur stärker man självkänslan?"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), fortsätter blogga om psykologi, den mänskliga naturen och denna gång om ämnet självkänsla.

"Om leda, tråkighet och meningen med livet"

"Om leda, tråkighet och meningen med livet"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, den mänskliga naturen och om hur att kunna ha tråkigt är en viktig del av livet.

"Är du perfekt? Eller?"

"Är du perfekt? Eller?"

Lauri Nevonen, vd för Praktikertjänsts dotterbolag Praktikertjänst Psykiatri AB och legitimerad psykoterapeut (bland annat), bloggar om psykologi, den mänskliga naturen och perfektionism.

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige