Gå direkt till innehåll
Praktikertjänst släpper tandvårdsrapport – ”Hur mår egentligen den svenska tandvården?”.
Praktikertjänst släpper tandvårdsrapport – ”Hur mår egentligen den svenska tandvården?”.

Pressmeddelande -

Praktikertjänst släpper tandvårdsrapport – ”Hur mår egentligen den svenska tandvården?”

Idag publicerar Praktikertjänst rapporten ”Hur mår egentligen den svenska tandvården?” som bygger på en enkätundersökning bland 380 tandläkare. I rapporten framgår att 64 procent upplever problem att rekrytera tandvårdspersonal och 62 procent svarar att väntetiderna försämrats under de senaste åren. Nu krävs fokus på utbildning och tillsynskrav anpassade för mindre verksamheter.

I pandemins spår har den uppskjutna sjukvården fått stort fokus, medan den uppskjutna tandvården hamnat i skymundan. För att belysa tandvården efter pandemin har Praktikertjänst tagit initiativ till rapporten ”Hur mår egentligen den svenska tandvården?”.

Rapporten bygger på en enkätundersökning bland 380 tandläkare i Praktikertjänst samt på en rad rapporter från såväl myndigheter som branschorganisationer.

- Resultaten visar tydligt att pandemin skapat ett uppdämt vårdbehov som tandvården har svårt att klara av. Problemen med tillgänglighet var i vissa delar av landet stora redan innan pandemin, men har nu alltså förvärrats ytterligare, säger Anders Jonsson, chefstandläkare på Praktikertjänst.

I resultaten framgår att 64 procent av respondenterna upplever problem att rekrytera tandvårdspersonal och 62 procent svarar att väntetiderna försämrats under de senaste åren. Uppåt 60 procent anser dessutom att arbetsbelastningen försämrats under de senaste åren.

- Vi ser att många tandläkare uttrycker en oro för framtiden. Det handlar mycket om svårigheter att rekrytera, men också att den administrativa bördan ska fortsätta att öka. Kraven från olika myndigheter ökar hela tiden och det riskerar att ta mycket tid från viktigt patientarbete, förklarar Anders Jonsson.

För att värna den svenska tandvården och fortsätta bygga en munhälsa i världsklass föreslår Praktikertjänst därför i rapporten en rad förändringar, bland annat:

Inför ett obligatoriskt bastjänstgöringsår i tandläkarutbildningen med syfte att stimulera till arbete där behoven är som störst.

Inför ett system med certifierade vårdutövare, både privata och offentliga, som stöttar nyutbildade tandläkare eller tandläkare med examen utanför Sverige.

Inför en statlig stimulanspeng för tjänster i glesbygd. Tandvårdssverige brottas med enorma rekryteringsbehov, framförallt utanför de större orterna. Inför därför ett statligt bidrag i bastjänstgöringen som är högre i glesbygd och i de delar av storstäderna som det är svårt att rekrytera medarbetare till.

Anpassa regler och tillsyn efter verksamhetens storlek. Den privata tandvården är en central komponent för att kunna erbjuda jämlik och högkvalitativ tandvård i hela landet. Men mottagningarna är ofta små och de administrativa kraven får inte bli så höga att de riskerar att ta onödigt mycket tid från patientarbetet.

- Sverige har förmodligen världens bästa tandvård och vårt fokus på förebyggande tandvård har skapat en god munhälsa, men problemen som tidigare legat en bit in i framtiden närmar sig med stormsteg. Nu behövs fokus på utbildning, tillsynskrav anpassade för mindre verksamheter och att mångfalden i tandvården värnas, säger Anders Jonsson.

För ytterligare frågor, kontakta gärna:

Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se

Ämnen

Kategorier


Om Praktikertjänst

Praktikertjänst är Sveriges största vårdföretag och har funnits i 60 år. Våra 1 000 mottagningar ägs och drivs av oss som utför vården och leder arbetet i vardagen. Det gör att våra tandläkarmottagningar och vårdcentraler återkommande har högst patientnöjdhet enligt externa undersökningar. Bolagets omsättning uppgår till cirka 8,5 miljarder kronor och antalet medarbetare till drygt 6 700. Läs mer på www.praktikertjanst.se

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

Enligt en ny rapport från Praktikertjänst kommer ett högkostnadsskydd i tandvården att öka efterfrågan med över 5 procent.

Ny rapport – högkostnadsskydd i tandvården ökar de offentliga utgifterna för tandvård med 7,3 miljarder kronor

Ett utökat högkostnadsskydd i tandvården ökar de offentliga utgifterna för tandvård med 115 procent motsvarande 7,3 miljarder kronor per år. Samtidigt skulle efterfrågan på tandvård öka med 5,5 procent. Det visar rapporten ”Policy för hållbar tandvård” som tagits fram på uppdrag av Praktikertjänst. Därmed förvärras en redan ansträngd arbetssituation i tandvården ytterligare.

Praktikertjänsts Urban Englund och Anders Jonsson skriver på Altinget om hur tandvården kan förbättras.

Debattartikel – så bygger vi framtidens tandvård

I pandemins spår har den uppskjutna sjukvården fått stort fokus, medan den uppskjutna tandvården hamnat i skymundan. En ny rapport visar att tandvården har svårt att klara av det uppdämda vårdbehovet. Nu behövs fokus på utbildning och tillsynskrav anpassade för mindre verksamheter, skriver Urban Englund och Anders Jonsson, Praktikertjänst.

Anders Jonsson, cheftandläkare, och Urban Englund, styrelseordförande.

Debattartikel – tandvård i högkostnadsskyddet löser inte problemen

Praktikertjänst har granskat riksdagspartiernas valmanifest. Fem av åtta vill lyfta in tandvården i hälso- och sjukvårdens högkostnadsskydd. Men det löser inte några av tandvårdens grundläggande utmaningar. "Löser vi inte kompetensbristen kommer det snart inte finnas någon tandvård alls i vissa delar av landet. Och det råder inget högkostnadsskydd i världen bot på," skriver Praktikertjänst.

Anders Jonsson, chefstandläkare, och Urban Englund, tandläkare och styrelseordförande, Praktikertjänst.

Debattartikel – ”Ta fram rekommendationer för antalet tandläkare”

Tandläkarbristen över stora delar har varit ett faktum i flera år. Nu behöver regeringen agera. Därför föreslår Praktikertjänst bland annat nationella rekommendationer för hur många tandläkare det bör finns i respektive region. Det skriver Urban Englund, styrelseordförande, och Anders Jonsson, chefstandläkare, i Dagens Samhälle.

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige