Pressmeddelande -
Praktikertjänst presenterar förslag på förstärkt högkostnadsskydd i tandvården
Under hösten 2023 tillsatte regeringen en utredning för att ta fram förslag på hur tandvårdens högkostnadsskydd kan förstärkas för att mer efterlikna det som finns i övrig vård. Äldre med sämst munhälsa ska prioriteras och förslaget ska vara kostnadseffektivt och skalbart på den övriga befolkningen.
Samtidigt fungerar den svenska tandvården i grunden mycket bra. Modellen med stort fokus på förebyggande tandvård och ett samarbete mellan privata och offentliga aktörer har bidragit till att skapa en munhälsa i absolut världsklass.
- Patienterna är i regel väldigt nöjda med tandvården och enligt Svenskt kvalitetsindex är det den bransch som år efter år presterar allra bäst i deras kundnöjdhetsmätningar. Samtidigt ska vi inte blunda för att tandvården har problem, framför allt kring tillgängligheten i mer glesbefolkade områden. I vissa fall kan en patient få vänta flera år på en undersökning, och det är naturligtvis helt oacceptabelt, säger Urban Englund, tandläkare och styrelseordförande i Praktikertjänst.
Men nu står tandvården inför potentiellt stora förändringar då regeringen och samarbetspartiet Sverigedemokraterna vill förstärka högkostnadsskyddet i tandvården. Intentionen framgick redan i Tidöavtalet som presenterades under hösten 2022. Ett år senare offentliggjordes utredningsdirektiven och förslagen ska nu presenteras senast den 31 oktober.
När intentionen om att förstärka tandvårdens högkostnadsskydd offentliggjordes tog Praktikertjänst initiativ till en rapport om kostnaderna för ett sådant förslag och hur det skulle påverka efterfrågan på tandvården.
Ramboll fick i uppdrag att analysera frågan och konstaterade i rapporten ”Policy för hållbar tandvård” – som presenterades i juni i fjol – att kostnaden skulle landa på över sju miljarder kronor och att efterfrågan skulle öka med 5,5 procent, motsvarande ytterligare ungefär 200 000 patienter.
För att svara upp mot utredningsdirektiven gav Praktikertjänst under hösten 2023 Ramboll ett nytt uppdrag – att analysera och utforma förslag om hur högkostnadsskyddet kan förstärkas och samtidigt bejaka frågor kring tillgänglighet, kontinuitet och vikten av etableringsfrihet och fri prissättning.
- I rapporten rekommenderar Ramboll att inte förstärka högkostnadsskyddet. En förstärkning riskerar att sabotera ett välfungerade system och försämra tillgången till tandvård, framför allt för de grupper som behöver den mest, huvudsakligen äldre, säger Praktikertjänsts chefstandläkare Anders Jonsson, och fortsätter:
- Ett förstärkt högkostnadsskydd innebär en relativt hög offentligfinansiell utgift och de personer som omfattas av den förstärkta delen är inte nödvändigtvis de som har störst behov av ekonomiskt stöd.
Om högkostnadsskyddet förstärks är Rambolls rekommendation att fokusera på åldersgruppen 75+ med bibehållen fri prissättning och en så kallad prismatchningsmekanism, som förhindrar att vårdgivare differentierar mellan åldersgrupper och minskar risken att subventionen urholkas.
- Regeringen vill förändra ett system som fungerar och det har uppenbara risker där framför allt äldre riskerar att få försämrad munhälsa. Tandvården förtjänar bättre. Tandvården förtjänar att vi använder våra gemensamma resurser för att med mer precision ta itu med utmaningarna i tandvården. För vem tjänar på ett högkostnadsskydd om det inte finns någon som kan ta hand om patienterna, säger Anders Jonsson.
I rapporten föreslår Ramboll att regeringen:
- Fokuserar på policyåtgärder som adresserar tandvårdens utmaningar.
- Brist på tandvårdspersonal.
- Ojämlik tillgång till tandvård.
- Långa väntetider.
- Satsar på informationsspridning om tandvårdssystemet.
- Genomför insatser för att främja en god kompetensförsörjning i hela landet.
- Stärker förutsättningarna att ge god tandvård till barn och unga.
- Inför ett nationellt ersättningssystem för barn- och ungdomstandvård samt särskilda grupper.
För ytterligare information, kontakta gärna:
Praktikertjänsts pressjour, tel: 010-128 36 66, e-post: press@ptj.se
Ämnen
Kategorier
Om Praktikertjänst
Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.