Gå direkt till innehåll
"Vinster i välfärden – sila elefanter och fånga mygg"

Blogginlägg -

"Vinster i välfärden – sila elefanter och fånga mygg"

Att arbeta i offentligt finansierad privat driven vård i ledande funktion innebär många utmaningar. Jag trivdes väldigt bra i min roll som sjuksköterska och senare som barnmorska i den offentligt drivna vården men blev med åren allt mer medveten om hur svårt det var att påverka organisation, ekonomi, infrastruktur och effektivitet. Vården i den offentliga sektorn hålls i mångt och mycket upp av anställda som är ovanligt engagerade och villiga att lösa problem för att deras patienter inte ska drabbas. De tar ett professionellt och många gånger också ett personligt ansvar för de patienter de möter. Om de inte gjorde det skulle mycket i vården haverera.

Jag märkte under min tid i den offentliga vården att en del kollegor och arbetskamrater ”gav upp”, man slutade tro på att det går att ändra fyrkantiga organisationer och ineffektivitet. Jag säger inte att detta gäller överallt i offentligt driven vård, men det är mycket vanligt att det är så. Mina erfarenheter ledde mig in i forskning. Jag ville veta hur vårdens rutiner påverkade både det medicinska utfallet och patienternas upplevelse av vården. Jag fann att bristande resurser i förlossningsvården faktiskt påverkar inte endast patienternas upplevelse av vården utan också det medicinska utfallet.

När jag efter tjugo år i Stockholms landsting 2001 kom till det då nystartade BB Stockholm, med uppdraget att driva vårdutveckling och forskning, var det min första erfarenhet av offentligt finansierad privat driven vård. Jag slogs av att mina nya arbetskamrater framförallt hade en sak gemensamt nämligen ett genuint intresse för sitt yrke och en vilja att sträcka sig längre än de flesta för att vara med och driva vård i toppklass.

Det visade sig också vara lätt att driva utveckling, inte för att det fanns en massa pengar utan därför att det fanns en vilja att utvecklas som genomsyrade hela verksamheten. Det var fantastiskt! Som det alltid är när något nytt sker i vården möttes BB Stockholm till en början av skepsis och negativa rykten. Vi var då landets första privat drivna förlossningsklinik och dessutom ganska stolta över vår verksamhet. Man ska komma ihåg att hälso- och sjukvården är en väldigt gammaldags, konservativ och patrialkalisk institution.

Den största utmaningen inom offentligt finansierad vård är olika politiska beslut som med viss regelbundenhet ändrar tidigare givna förutsättningarna och det gäller i synnerhet oss som driver offentligt finansierad privat vård. Ersättningssystem som inte tar hänsyn till ökade kostnader för löner, hyror och tjänster har vi nästan lärt oss att leva med i hälso- och sjukvården. Ägarna kräver inga stora marginaler men ett positivt resultat är en förutsättning för att verksamheten ska kunna drivas vidare genom investeringar i företaget kvalitetsutveckling och nyinvestering. Den nya politiska trenden mot ”vinster i välfärden” ”silar elefanter och fångar mygg” när de ger sig på entreprenörer som oss inom Praktikertjänst.

Jag är vd för ett oerhört seriöst och välskött företag. Vi förvaltar de offentliga medel vi ersätts med mycket varsamt. Vi bedriven en kostnadseffektiv vård där vården ständigt fått positiva omdömen av våra patienter. Vi är mycket öppna med våra resultat, medicinska som ekonomiska. Vi har en lönepolicy som följer diskrimineringsombudsmannens krav till varje punkt. Alla medarbetare är medvetna om att verksamheten baseras på deras fantastiska insatts och att vi är beroende av en jämn ström av nöjda patienter i våra verksamheter. Vi sysselsätter närmare 160 medarbetare, främst barnmorskor, undersköterskor och läkare men även administrativ personal. På vilket sätt skulle vården i vård land bli effektivare och mer rättvis för att man förbjuder vinster i välfärden och därmed också offentligt finansierad privat vård?

Hälso- och sjukvården är numer oerhört beroende av alla privata vårdgivare. Att stoppa offentligt finansierad privat vård skulle innebära färre valmöjligheter för landets befolkning då det gäller deras egen vård, stagnerad utveckling av vården i sig och ökade kostnader för landstingen. Jag skulle önska att man ägnade mer tid åt att studera effektivitet i vården ur ett evidensperspektiv och inte styra den från en gammal konservativ politisk uppfattning. Hur är det möjligt att vården 2015 får styras av känslor och gamla idéer mer än förnuft och kunskap?

All offentligt finansierad verksamhet ska följa lagar och regler oavsett om de drivs i offentlig eller privat regi. De ska redovisa god kvalitet och hög patientsäkerhet. Låt vården styras av hjärta och hjärna istället för politisk polemik och gamla förlegade idéer.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige