Blogginlägg -
"Vi har en spännande tid framför oss den kommer att ställa krav på innovation, förmåga och vilja att hitta nya lösningar"
Urban Englund, styrelseordförande och tandläkare i Praktikertjänst, bloggar från Almedalen. I sitt andra inlägg reflekterar han kring vem som ska betala välfärden men också om munhälsan hos äldre.
Framtidens välfärd och äldres munhälsa
Visby visar sig från sin soligaste sida. Det är varmt, trångt och fullspäckat. Bara inom vård och omsorg erbjuds hundratals olika seminarier, det gäller att scanna av utbudet så att man hittar guldkornen.
Igår var jag på ett seminarium som hette ”Vem ska betala välfärden, är det våra barn, de arbetande 75-åringarna eller de egna sparpengarna?”, som anordnades av SEB.
Ett oerhört aktuellt och angeläget ämne, vi fick en beskrivning av hur vi kan förvänta oss den demografiska utvecklingen i Sverige och vilka krav det kommer att ställa på finansiering av välfärden. Det glädjande är att vi kommer att leva allt längre men det innebär inte att sjukvårdsinsatserna minskar utan att dessa förskjuts uppåt i åldrarna. Utvecklingen gör också att vi med framgång kan behandla allt fler sjukdomar, men det kommer att innebära högre kostnader.
Det kommer att behövas mer samarbete och effektivisering av offentligt finansierade tjänster sannolikt kombinerat med översyn av finansieringssystemen. Behöver vi en kombination bestående av försäkringslösning, egen finansiering och höjda skatter? Det är en viktig diskussion och helt relevant för att klara vår gemensamma välfärd.
Peter Stade, Praktikertjänstkollega från Fårösund, uppmärksammade mig på ett seminarium anordnat av Sveriges Tandläkarförbund, ”Sköra äldres tänder rasar. Vem gör något? Vem ansvarar egentligen?” Det fick jag inte missa, Peter var också där (se bild).
Många äldre får problem med munhygienen och försvinner från tandvården när man blir sjuk och riskerar då att snabbt få ett raserat tandstatus. Det är inte värdigt och försämrar livskvaliteten på ett mycket negativt sätt. Det är ett stort problem medicinskt, nutritionsmässigt och inte minst socialt. En del av lösningen är sannolikt bättre utbildning och samarbete med hemtjänst, äldrevård och anhöriga.
Jag har på mina egna patienter sett vilken skillnad det kan vara i hur olika boenden prioriterar denna fråga. Här finns en stor insats att göra och vi behöver uppmärksamma problemet och vara delaktiga för att hitta bra rutiner.
Man kan konstatera att vi har en spännande tid framför oss den kommer att ställa krav på innovation, förmåga och vilja att hitta nya lösningar.
Urban Englund, styrelseordförande och tandläkare i Praktikertjänst