Gå direkt till innehåll
​"Projektet Integration i praktiken handlar om två saker: insikt om framtiden och gott ledarskap"

Blogginlägg -

​"Projektet Integration i praktiken handlar om två saker: insikt om framtiden och gott ledarskap"

Sahar Almashta, egen företagare och integrationsrådgivare, och Tomas Sandström, Praktikertjänsts förhandlingschef och ansvarig för diskrimineringsfrågor, arbetar med Praktikertjänsts mångfaldsprojekt Integration i praktiken.

I en serie blogginlägg berättar Sahar och Tomas om projektet Integration i praktiken och hur det kommit att bli ett viktigt verktyg på Praktikertjänst. Men självklart också om integration i allmänhet. Vill du få hjälp av Tomas och Sahar, kan du kontakta dem direkt.

Hur vägarna möts ibland

Vi är precis hemkomna från ett intressant möte om integration med vårdpersonal på en vårdcentral och sådär oss sådär lagom filosofiska inför den stundande påsken. Men hur kom vi hit egentligen?

I höstas arbetade vi intensivt med ett embryo till en debattartikel som vi tänkte vi skulle få in i någon tidning för att berätta om projektet Integration i praktiken och vad vi håller på med i Praktikertjänst just med avseende på integration. Efter valet beslutade vi oss att göra halt ett tag för att inte åka in i den politiska diskussionen. För oss är ju inte integration en politisk fråga utan en kognitiv sådan och därför var det viktigt för oss att inte blandas in i det virrvarr som uppstod efter valet.

Artikeln publicerades sedan runt nyår i SvD brännpunkt och vi fick många kontakter efter det. Vi kontaktades bland annat av en ung ST- läkare från en av våra vårdcentraler i västra Sverige. Han var entusiastisk och ville absolut att vi skulle komma till hans arbetsplats och berätta historien. Vi bad honom involvera sin chef och så blev det.

Vi kunde konstatera, efter flera intressanta diskussioner med både chef och ST- läkare, att de var långt fram i sina kunskaper om vårt kära ämne. I förra veckan var vi där på plats för att berätta vår historia och mötte i stort sett samtliga medarbetare på vårdcentralen. Vår föreläsning var minutiöst förberedd av dem och på varje stol låg ett fint inslaget bokpaket med helt perfekt litteratur för ämnet. Den minsta titeln till format var en folder, FN deklarationen om mänskliga rättigheter. Det stora med förberedelserna för vårt föredrag var nog egentligen inte just den yttre ramen utan det som är grunden för fungerande verksamhet.

Vi kunde redan timmarna innan vår föreläsning se vad gott ledarskap i praktiken medför. Stämningen bland våra deltagare som successivt fyllde rummet var så lugn. Chefen använde inte många ord för att introducera oss men han gjorde det på ett sätt som fick oss att känna att hans vårdcentral hade kommit betydligt längre än vi själva. För just denna vårdcentral har nämligen integration i praktiken varit ett strategiskt mål sedan lång tid tillbaka och vi som föreläsare var egentligen bara på plats för att bekräfta och fördjupa en kunskap och insikt som vår publik redan hade. Med detta vill vi säga att integration i praktiken nästan uteslutande handlar om två saker; nämligen insikt om hur framtiden kommer att te sig och gott ledarskap.

Verksamhetschefens slutord har satt sig i vårt minne. Han påminde oss om en bild han sett där man kunde se glada svenska studenter med vita mössor på som bar på plakat där det stod ”stoppa invandringen”. Bilden var nära sjuttio år gammal, från när andra världskriget just tagit slut, och hans reflektion var att det mycket väl kan hända igen. Cirkeln slöts.

När vi var på väg hem kändes det som att vårdcentralen hade tagit ett stort kliv in i vårt projekt, utan att vi hade gjort någonting. De hade gjort integration till ett prioriterat område. Och vi insåg att så fort som medarbetarna är på plats har förstått vitsen av integration och de kulturella ryggsäckarna vi har på oss – då har vi redan nått ända in i mål.

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

​Praktikertjänsts blogg fyller ett år

​Praktikertjänsts blogg fyller ett år

Den 17 juni 2014 lanserades Praktikertjänsts blogg på den koncerngemensamma webbplatsen. Ett år senare är den full av spännande och intressanta inlägg från våra medarbetare.

"Vi lever i en värld dränkt av information - som samtidigt är så ensidig"

"Vi lever i en värld dränkt av information - som samtidigt är så ensidig"

Sahar Almashta, egen företagare och integrationsrådgivare och Tomas Sandström, Praktikertjänsts förhandlingschef och ansvarig för diskrimineringsfrågor, bloggar om informationssamhället och hur terrorattentat i Frankrike kan, sakta men säkert, förskjuta våra tankar om människor.

"Hur kan vi samarbeta om vi alla pratar i olika koder?"

"Hur kan vi samarbeta om vi alla pratar i olika koder?"

Sahar Almashta, egen företagare och integrationsrådgivare och Tomas Sandström, Praktikertjänsts förhandlingschef och ansvarig för diskrimineringsfrågor, bloggar om Praktikertjänsts mångfaldsprojekt Integration i praktiken. Denna blogg handlar om kommunikation och konflikter på arbetsplatsen.

"Att göra sig hörd som utsatt människa i ett kroniskt underläge är näst intill omöjligt"

"Att göra sig hörd som utsatt människa i ett kroniskt underläge är näst intill omöjligt"

Sahar Almashta, egen företagare och integrationsrådgivare, och Tomas Sandström, Praktikertjänsts förhandlingschef och ansvarig för diskrimineringsfrågor, arbetar med Praktikertjänsts projekt Integration i praktiken. Projektet fokuserar på socialt ansvarstagande och ska underlätta integration och skapa en bättre kommunikation kollegor emellan, men också i mötet med patienter.

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige