Gå direkt till innehåll
Tips om du skadar tänderna i sommar

Pressmeddelande -

Tips om du skadar tänderna i sommar

Hopp i studsmattor, vattensporter och cykling. På sommaren är det full fart - vilket kan leda till tandskador. Peter Östgren, tandläkare i Praktikertjänst, vet vad du ska göra om olyckan har varit framme. 

Sommaren är en härlig tid då många av oss har en mer aktiv livsstil utomhus än resten av året. Det är också därför som tandskadorna ökar under perioden.
– Barn är ofta ute och leker och kan ramla och slå sig. Det kan också hända att man tappar balansen på cykeln eller i båten, säger Peter Östgren. 

Spara tand eller flisa
Om en permanent tand har slagits ut ska man helst, om möjligt, försiktigt trycka tillbaka den på plats, såvida den inte är uppenbart smutsig. Lyckas man inte, eller om man känner sig osäker, ska tanden förvaras i saliv, gärna i munnen (ut mot kinden för att minska risken att den sväljs), alternativt i vanlig standardmjölk (3 procent fett) eller koksaltlösning. Sedan gäller det att så snabbt som möjligt bege sig till tandläkaren. Att ringa Sjukvårdsupplysningen är bra om man vill ha mer hjälp eller information.
– Om ett barn har slagit ut en mjölktand ska den inte sättas tillbaka, eftersom den kan skada permanenta tänder som är på väg upp. Ta för säkerhets skull alltid med tanden till tandläkaren om du inte är helt säker på att det är en mjölktand.
För att kunna få ersättning vid eventuellt senare komplikationer är det även viktigt att anmäla alla skador till sitt försäkringsbolag.

Bit inte i klor
I slutet av sommaren dyker ytterligare ett hot för tänderna upp – kräftskivan.
– Bit aldrig sönder kräftklor med hjälp av tänderna. Använd en tång, uppmanar Peter Östgren.
Tänk också på kostvanorna under sommaren. Glass, saft och svalkande läsk gör att det lätt blir mer småätande när man är ledig.
– Men självklart måste man få njuta av en god glass emellanåt, säger Peter Östgren. Det kommer jag att göra!

Så gör du steg för steg om du slår ut en tand:
– Hitta tanden.
– Försök att försiktigt sätta tanden på plats om den är ren, eller;
– Förvara tanden i munnen eller i ett glas med den skadades saliv, 3-procentig mjölk eller koksaltlösning. Låt inte yngre barn ha tanden i munnen eftersom de kan sätta den i halsen eller svälja den.
– Uppsök tandläkare snarast, helst inom ett par timmar.
­– Anmäl skadan till försäkringsbolag.

För mer information, kontakta Peter Östgren, tandläkare i Praktikertjänst, tfn 070-746 24 35 eller Annette Birnbaum, Informationsansvarig Praktikertjänst Tandvård, tfn 070-789 40 49.

 

 

Ämnen

Kategorier

Regioner


Inom Praktikertjänst Tandvård drivs närmare 1 300 mottagningar och 50 tandtekniska laboratorier. Antalet medarbetare är totalt 5 100. Mottagningarna och laboratorierna finns över hela landet. Omsättningen uppgick 2010 till 4,7 miljarder kronor. Praktikertjänst Tandvård är Sveriges största privatdrivna tandvårdsföretag där aktieägarna själva arbetar med tandvård. Verksamheten har en producentkooperativ ram. www.alltomdinatander.se, www.tandvard.praktikertjanst.se.

 

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst
Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige