Debattartikel – ”Tillgängligheten blev bättre – vi fick böter”
Ett vite för ökad tillgänglighet på en vårdcentral är inte bara orimligt, det är direkt oacceptabelt. Det skriver Sara Banegas och Maria Ardstål, Praktikertjänst.
Ett vite för ökad tillgänglighet på en vårdcentral är inte bara orimligt, det är direkt oacceptabelt. Det skriver Sara Banegas och Maria Ardstål, Praktikertjänst.
Tandläkare Ivan Rosengren på Tandvårdskompaniet i Borås brinner för kvalitetsfrågor och är aktuell med utbildningsinitiativet PTJ Exklusivt, som siktar på att hålla minst ett kurstillfälle per termin. I Vårdfrågan #18 förklarar han att tandvården saknar ambitioner och berättar vad han vill göra för att vässa kvaliteten ytterligare.
Innan de automatiska verktygen motsvarar sjuksköterskor på systemnivå bör inte sjuksköterskor ersättas av autotriage, skriver Praktikertjänst tillsammans med flera andra företag och organisationer i Dagens Medicin.
KBT-terapeuten och doktoranden Erika Nyman Carlsson har arbetat länge med ätstörningar och är aktuell med boken När det hälsosamma blir ohälsosamt. I Vårdfrågan berättar hon om en ökande hälsohets, hur ätstörningar kan behandlas, vilka som drabbas och hur patienter och anhöriga påverkas.
Regeringen vill visa att de tar frågan om välfärdens utmaningar på allvar genom tillsättandet av Välfärdskommissionen. Men kommissionen saknar en viktig byggsten: de privata välfärdsaktörernas röst. Det är märkligt, skriver Praktikertjänsts styrelseordförande Urban Englund och vd Carina Olson i Dagens Samhälle.
I det sextonde avsnittet av Praktikertjänsts podd Vårdfrågan intervjuas Carina Olson, nytillträdd vd och koncernchef på Praktikertjänst om frågor kring ledarskap, långsiktigt ägande och engagemang.
I senaste utgåvan av Dagens Medicin skriver Carina Olson och Kenneth Jacobsson om vad Praktikertjänst vill se i en primärvårdsreform. På önskelistan står bland annat ambitions- och ersättningshöjningar, lika villkor mellan privata och offentliga vårdgivare, nationell styrning, krav på både digital och fysisk närvaro samt fler AT-platser.
Tandhygienisten Clovis Kastberg forskar om sambandet mellan sublinguala varicer – vidgade vener under tungan – och hjärtkärlsjukdomar. Om det finns en koppling ökar möjligheterna att minska dödligheten i hjärtkärlsjukdomar samt följdsjukdomar som stroke och hjärtinfarkt.
Tandläkaren Carl-Emil Rexman berättar om vikten av rätt ledarskap, vad som karakteriserar en vass ledare och vad han tror studenter och yngre tandläkare söker hos dagens arbetsgivare. Fokus på ledarskap och verksamhetsutveckling kan innebära bättre förutsättningar att rekrytera i en bransch som står inför stora pensionsavgångar.
Praktikertjänsts forsknings- och utvecklingsbidrag 2019 har tilldelats sju projekt inom tandvård och hälso- och sjukvård och spänner från yoga och blodsockermätning till malignt melanom och utvärdering av risken för hjärt-kärlsjukdomar. Tillsammans delar de sju projekten på 500 000 kronor.
Dietisten Carita Ferdinandsson på Danvik Rehab & Kiropraktik i Nacka arbetar med mat. Hör henne berätta om varför bra mat kan få oss att må bättre, hur vi äter rätt och om det finns någon kostfilosofi som passar alla. Rätt matvanor kan både rädda och förlänga liv och små förändringar kan göra stor skillnad.
Den 13 till 15 november pågår Swedental i Stockholm. Det är Nordens största mötesplats för tandvården och en arena för att diskutera tandvårdens möjligheter och utmaningar. Praktikertjänst är som vanligt på plats för att bland annat berätta om de karriärmöjligheter som finns i bolaget.