Nyhet -
Debattartikel – ”Tillgängligheten blev bättre – vi fick böter”
Nästan alla i hälso- och sjukvården är överens om att det behövs förändringar för att vässa tillgängligheten, framför allt i den kroniskt underfinansierade primärvården. Här erbjuder digitaliseringen fantastiska verktyg, något som nätläkarna är tydliga exempel på, och som Göran Stiernstedt också lyfter fram i sitt slutbetänkande ”Digifysiskt vårdval – tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet”.
Men när vi i den traditionella – alltså fysiska – primärvården försöker oss på nya arbetssätt möter vi motstånd. Eller snarare vite. Låt oss ge ett färskt exempel.
Ekerö vårdcentral är en av Region Stockholms största enheter med över 20 000 listade patienter. Under många år har mottagningen kämpat med telefontillgänglighet och antalet telefonsamtal har månad efter månad ökat. Löpande har allt mer resurser tagits i anspråk av den stelbenta analoga tekniken.
Till slut tog verksamheten emot över 1 000 samtal i veckan, vilket påverkade både medarbetare och patienter negativt och det var svårt att lotsa patienterna till rätt yrkeskategori – läkare, sjuksköterska, psykolog, fysioterapeut eller annan.
Det blev omöjligt att prioritera patienterna med störst behov eftersom telefonsamtalen kommer i kronologisk ordning. Och kan inte patienten ringa mellan klockan 08.00 och 17.00 finns inget alternativ.
Lösningen blev nya arbetssätt och att stöpa om mottagningens kontakter till en digifysisk lösning, alltså en digital ingång till mottagningen som bemannas av vårdcentralens medarbetare och som är öppen dygnet runt. Tjänsten förbättrar möjligheterna att dirigera patienterna rätt och medarbetare kan snabbt avgöra vilka patienter som måste tas emot först.
Responsen efter lanseringen har varit överväldigande positiv och under januari hanterade mottagningen nära 1 800 ärenden i tjänsten. Den äldsta patienten var 93 år och hälften av alla ärenden avslutades av en läkare. Mer än 50 procent av alla ärenden får sin första kontakt med verksamheten inom fem minuter.
Men hur togs förbättringen emot av Region Stockholm? Med 100 000 kronor i vite för försämrad telefontillgänglighet. Verksamheten har i övergången inte haft samma bemanning på telefon som innan den digifysiska tjänsten lanserades, vilket inneburit något längre telefontider. Samtidigt har tillgängligheten ökat, kraftigt.
Ett vite för ökad tillgänglighet är inte bara orimligt, det är direkt oacceptabelt.
Det är dags att Region Stockholm bryter med gamla system, river gamla avtal som uppmuntrar till dåtidens arbetssätt och anammar ett teknikneutralt förhållningssätt med ett ersättningssystem som stödjer förändring och som är oberoende av väg in.
Tekniken kommer alltid att ligga steget före politiken, men nu är det dags att springa ikapp och ta ansvar för en utveckling som efterfrågas av såväl patienter som politiker och profession.
Patienter vill möta vården i flera olika kanaler eftersom det skapar bättre tillgänglighet. Medarbetare vill arbeta smartare eftersom det skapar en bättre arbetsmiljö och högre kvalitet. Politiker vill att våra gemensamma resurser används effektivt eftersom det skapar utrymme för fler satsningar.
Tillsammans kan vi skapa bättre tillgänglighet, bättre arbetsmiljö och högre kvalitet.
Sara Banegas, specialist i allmänmedicin och verksamhetschef Ekerö vårdcentral, Praktikertjänst
Maria Ardstål, digitaliseringschef, Praktikertjänst
Debattartikeln publicerades ursprungligen i SvD den 20 februari 2020.