Gå direkt till innehåll

Nyhet -

Venous Centre medarrangör vid 4th European Venous Forum i Nacka den 31 oktober-2 november

Ju tidigare en patients åderbråck upptäcks och behandlas, desto tidigare kan bensår förhindras genom modern behandling. Rätt och snabb behandling vid bensår minskar patientlidande och samhällskostnader. På mötet samlas kärlkirurger för att diskutera fall av venös sjukdom. Venous Centre är huvudsponsor och medarrangör för mötet. Syftet är att utbilda inom nya moderna behandlingar och målet är att kunskapen sedan ska kunna spridas till fler inom sjukvården.

Var tredje människa har åderbråck och i vissa fall kan det leda till bensår. Alla bensår ska ha en diagnos så att de får rätt behandling vilket innebär minskat lidande och kostnader. Venous Centre är Skandinaviens ledande helspecialiserade klinik för åderbråck och behandlar varje år cirka 4 000 personer med åderbråck. Venous Centre har fyra kliniker i Sverige och fem i Norge. Venous Centre i Sverige ingår i Praktikertjänst.

Anders Holmberg, VD och grundare av Venous Centre berättar att patienter som lider av bensår orsakade av åderbråck kan behandlas med nya skonsamma, patientvänliga metoder såsom Endovenös laser eller radiofrekvens.

– Detta innebär också att patienter med flera samtidiga och allvarliga diagnoser kan få behandling då de nya metoderna innebär signifikant mindre kirurgiskt trauma och mindre risk för komplikationer. Även patienter med komplicerade återfallsåderbråck kommer i en gynnsammare situation i och med detta. De svårast sjuka kommer att kunna tjäna mycket på denna utveckling således.

Åderbråck kan vara en underliggande orsak till bensår, och behandlas åderbråck så kan man undvika framtida bensår. Bensår som inte behandlas kan leda till andra kärlsjukdomar, diabetes och reumatiska sjukdomar. Ju längre tid man har sår, desto större är risken att det blir permanenta bensår som inte går att bota. Vanligt idag är att man ofta inte tar reda på den bakomliggande orsaken till sitt bensår, då är risken stor att man återfår sitt bensår. Om man däremot genomför en noggrann genomgång med ultraljud för att kartlägga vad som är basen för behandling, då är risken för återfall mycket liten.

– Det finns studier som indikerar att fler åderbråck än vi trodde kan gå vidare och ge hudförändringar och bensår. Tidig upptäckt av åderbråck utan hudförändringar och bensår har länge varit ett område som inte prioriterats men som på sikt kommer att kunna få betydelse då möjligheterna att förebygga bensår på ett tidigt stadium vore önskvärt, fortsätter Anders Holmberg.

Ungefär 50 000 personer i Sverige har bensår men bara hälften av dessa är kända av sjukvården. Av dem som är kända av sjukvården behandlas många på vårdcentralen enbart. Alla patienter med bensår ska remitteras vidare för utredning för att bli undersökta vad den underliggande orsaken till bensåret är och för en eventuell blodkärlsoperation.

Ordförande och moderator är professor Bo Eklöf.

– Det är därför en viktig början att ha ett event i Sverige. Eventet handlar om att samla experter för att utbilda dem så att läkarna kan behandla sina patienter med nya och metoderna behandlingar. Förhoppningsvis kan deltagarna bli ambassadörer och sprida sin kunskap till sina kollegor, då alla som träffar patienter bör känna till hur vi kan förebygga bensår, berättar Bo Eklöf, professor inom kärlkirurgi och moderator för eventet.

Det är det 4:e EVF HOW-mötet och är den mest omfattande någonsin med praktisk workshop om venös sjukdom i Europa. Under mötet sker 37 föreläsningar som inkluderar 32 av de ledande experterna på venös sjukdom från Europa och USA, och två levande demonstrationer av dubbelsidig scanning i akut och kronisk venös sjukdom, samt diskussioner kring olika patientfall. I utvärderingen av den 3:e EVF HOW-mötet hävdade 95 procent av deltagarna att de hade ändrat sin kliniska praktik.

För mer information kontakta:

Anders Holmberg, VD Venous Centre, telefon: 08-587 101 33, e-post: Anders.Holmberg@svcmalmo.se

Om åderbråck

Åderbråck är 3-4 mm vida, ligger precis under huden och syns när du står upp. Ofta ser man dem inte om man lägger sig ned och lyfter benet. Ibland kan man då känna som ”diken” där åderbråcken går. Tyngdkänsla, spänning, värk, trötthet och klåda i benen är andra vanligt förekommande symptom - det finns dock många andra tillstånd som kan ge upphov till liknande besvär. Åderbråck är mycket mer vanligt förekommande än många känner till. 30 procent av alla människor har åderbråck. Kvinnor och män drabbas lika ofta. Den exakta orsaken till att åderbråck uppstår, är ännu inte klarlagd.

Om bensår

Ett bensår är ett sår på underbenet och/eller foten som inte läker på 6 veckor trots adekvat behandling. Bensår kan ha olika orsaker. 50 procent, alltså hälften, av alla bensår har åderbråck som enda orsak. 70 procent av alla bensår har åderbråck som en delförklaring. Andra orsaker till bensår är diabetes, arteriell åderförkalkning och tumörer.

Av alla människor som har åderbråck drabbas cirka 1 procent av bensår. Allvarlighetsgrad 1 och 2 har ännu mindre risk. I allvarlighetsgrad 3-5 är dock risken förhöjd. Risken för de allra flesta att drabbas av bensår är alltså liten, men eftersom 30 procent av alla människor har åderbråck handlar det ändå om ett stort antal individer.

Behandling

Behandlingen idag är enkel och du kan gå hem redan samma dag, och det blir minimala märken kvar efter läkningstiden, som tar ca 6-12 månader. Vanligaste behandlingen är laser,

- Endo Venös Laser, förkortas EVL. (Med hjälp av en laserfiber försluts venen från insidan)

- Virknålsteknik (Via millimetersmå stickhål drar man ut synliga åderbråck med ett virknålsliknande instrument)

- Ultraljudsledd skuminjektion (används t.ex vid komplicerade åderbråck och återfall)

Om Venous Centre

Venous Centre grundades 2004 i Läkarhuset Odenplan i Stockholm och utför idag mer än 4 000 EVL-behandlingar årligen. De är Skandinaviens första och enda helspecialiserade klinik för behandling av åderbråck. De har fyra kliniker i Sverige och fem i Norge. Venous Centre i Sverige ingår i Praktikertjänst. På alla kliniker erbjuds både diagnostik, behandling och uppföljning. År 2011 beslöt Venous Centre att ekonomiskt stödja Scandinavian Venous Centre Forsknings och Utvecklings Stiftelse. www.scandinavianvc.se

Om European Venous

Forum EVF grundades i Lyon, Frankrike 2000. Målet är att utveckla utbildning, vetenskaplig kunskap, forskning och klinisk expertis av högsta kvalitet och etablera standarder inom venös sjukdom. Den 4:e EVF HOW kommer att träna deltagarna i de senaste metoder för att diagnostisera och behandla akuta och kroniska venösa sjukdomar. www.europeanvenousforum.org

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige