Nyhet -
”Vår viktigaste uppgift är att skapa trygghet i närsamhället”
I år tioårsjubilerar Råcksta-Vällingby Närvårdsmottagning. Kjell Andersson, allmänläkare, verksamhetschef och med från starten, berättar om höjdpunkter, lärdomar och hur han ser på vårdcentralens roll i samhället.
När landstingsdrivna Vällingby vårdcentral lades ner 2006 erbjöd sig Råcksta husläkarmottagning att ta över de patienter som så ville. Resultatet blev nybildade Råcksta-Vällingby Närvårdsmottagning, som nu har 16 500 listade patienter och 45 medarbetare.
- Vi fördubblade antalet listade patienter på ett bräde och det medförde en hel del utmaningar. I början satt vi på två ställen och fick springa mellan mottagningarna. Därför var det en riktig höjdpunkt när vi 2010 kunde flytta in i nya gemensamma lokaler som vi tillsammans med en arkitekt utformat efter våra behov, säger allmänläkaren och verksamhetschefen Kjell Andersson och fortsätter:
- Flytten innebar att vi fick en helt annan vårdprocess och fungerande logistik. Dessutom gjorde det mycket för trivseln, både bland patienter och medarbetare.
Vårdcentralen följer samhällsutvecklingen
Kjell Andersson pratar gärna om hur vårdcentralens förutsättningar förändrats under de senaste tio åren, en utveckling som i många fall följer samhällsförändringen i stort. Men i vissa avseenden är vårdcentralens roll alltid densamma.
- Vi ser fler människor som blivit sjuka av den ökade stressen och inte minst den ohälsa som vår nuvarande flyktingkatastrof skapar. Då är och förblir vår viktigaste uppgift att skapa trygghet i närsamhället. Vi arbetar med hälso- och sjukvård och i det uppdraget ligger också det förebyggande arbetet. Där är samtalet väldigt viktigt. Ofta kommer patienter till oss med en hög grad av oro och lämnar, efter samtal och klargöranden, med en känsla av trygghet, förklarar Kjell Andersson.
Digital samverkan
Vårdcentralen som företeelse är inte mer än 40 år gammal, en utbyggnad av välfärdssystemet som ersatte det slitsamma och isolerade provinsialläkarväsendet. Mycket har hänt sedan dess och Kjell Andersson ser positivt på primärvårdens framtid, inte minst genom de fördelar som följer med ökad digitalisering.
- Man verkar ha insett att det är effektivt och bra att satsa på primärvården. Det leder förhoppningsvis till att vi får ta en större roll. Jag är övertygad om att kvalitet ur perspektivet medicinskt utfall kommer att utvärderas mer i framtiden och där ligger ju Praktikertjänst i framkant, säger Kjell Andersson och fortsätter:
- E-hälsoutvecklingen kommer ge oss helt nya möjligheter att samverka med andra aktörer tidseffektivt. Den direkta kontakten med patienter på deras villkor är en sak, men jag tänker kanske framförallt på den samverkan vi kan få till mellan exempelvis Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, landstinget, andra vårdaktörer och oss. Där tror jag mycket på den digitala tekniken.
Medarbetarnas delaktighet
Under sina tio år som verksamhetschef på Råcksta-Vällingby Närvårdsmottagning har Kjell Andersson fått en naturlig möjlighet att utvecklas i chefsrollen. Under intervjun återkommer han flera gånger till medarbetarna som den viktigaste nyckeln till bästa möjliga verksamhetsutveckling.
- Ingen process är för liten för att se över och att göra medarbetarna delaktiga får alla att växa. Jag försöker att inleda ett samtal med att svara ”ja”, även om jag vet att jag kanske inte kan hjälpa hela vägen ut. Det viktigaste är ändå att ha kul på jobbet – då löser sig det mesta.