Nyhet -
Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – samverkan kan minska sjukfrånvaron
Samverkan mellan vården och myndigheter kan minska sjukfrånvaron. Det förklarar distriktsläkaren och doktoranden Märit Löfgren vid Herkules vårdcentral i Borås. Genom nya sjukskrivningsrutiner har mottagningen lyckats minska antalet sjukskrivningsdagar bland patienter med 50 procent.
Skandia har räknat ut att samhällskostnaden för sjukskrivningar under 2017 landade på 62 miljarder kronor. Sedan 2017 har dock både sjukpenningtalet och ohälsotalet sjunkit i nästan hela landet. Men läget är ändå bekymmersamt eftersom sjukfrånvaro i psykiska diagnoser ökat kraftigt under många år.
Vårdfrågan #19 är ett samtal om vad samhälle och sjukvård kan göra för att stabilisera sjukfrånvaron och minska den psykiska ohälsan. Är riktade insatser rätt väg? Och hur viktig är samverkan mellan olika aktörer för att stabilisera sjukfrånvaron?
Märit Löfgren, specialist i allmänmedicin på Herkules vårdcentral i Borås samt doktorand på Enheten för Allmänmedicin vid Göteborgs Universitet, förklarar att komplex ohälsa kräver teamarbete på vårdcentralen och nödvändiga resurser för uppföljning och samordning av vård och rehabilitering. Men det krävs också mer stöd och samverkan mellan vård och myndigheter.
Lyssna via spelaren nedan eller vi ljudplattformarna Spotify, Acast, iTunes/Podcaster eller Soundcloud. Avsnittet är också tillgängligt på Praktikertjänsts webbplats.
Vårdfrågan är en podd där Praktikertjänsts medarbetare och experter intervjuas om aktuella ämnen inom tandvård och hälso- och sjukvård. Podden tar upp en bred palett av ämnen och varje avsnitt är en djupdykning på mellan 20 minuter och 1 timme.