Gå direkt till innehåll
Distriktsläkaren Märit Löfgren intervjuas i senaste avsnittet av Vårdfrågan.
Distriktsläkaren Märit Löfgren intervjuas i senaste avsnittet av Vårdfrågan.

Nyhet -

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – samverkan kan minska sjukfrånvaron

Samverkan mellan vården och myndigheter kan minska sjukfrånvaron. Det förklarar distriktsläkaren och doktoranden Märit Löfgren vid Herkules vårdcentral i Borås. Genom nya sjukskrivningsrutiner har mottagningen lyckats minska antalet sjukskrivningsdagar bland patienter med 50 procent.

Skandia har räknat ut att samhällskostnaden för sjukskrivningar under 2017 landade på 62 miljarder kronor. Sedan 2017 har dock både sjukpenningtalet och ohälsotalet sjunkit i nästan hela landet. Men läget är ändå bekymmersamt eftersom sjukfrånvaro i psykiska diagnoser ökat kraftigt under många år.

Vårdfrågan #19 är ett samtal om vad samhälle och sjukvård kan göra för att stabilisera sjukfrånvaron och minska den psykiska ohälsan. Är riktade insatser rätt väg? Och hur viktig är samverkan mellan olika aktörer för att stabilisera sjukfrånvaron?

Märit Löfgren, specialist i allmänmedicin på Herkules vårdcentral i Borås samt doktorand på Enheten för Allmänmedicin vid Göteborgs Universitet, förklarar att komplex ohälsa kräver teamarbete på vårdcentralen och nödvändiga resurser för uppföljning och samordning av vård och rehabilitering. Men det krävs också mer stöd och samverkan mellan vård och myndigheter.

Lyssna via spelaren nedan eller vi ljudplattformarna SpotifyAcastiTunes/Podcaster eller Soundcloud. Avsnittet är också tillgängligt på Praktikertjänsts webbplats.

Vårdfrågan är en podd där Praktikertjänsts medarbetare och experter intervjuas om aktuella ämnen inom tandvård och hälso- och sjukvård. Podden tar upp en bred palett av ämnen och varje avsnitt är en djupdykning på mellan 20 minuter och 1 timme.

Kategorier

Regioner

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

Märit Löfgren, specialist i allmänmedicin på Herkules vårdcentral i Borås samt doktorand på Enheten för Allmänmedicin vid Göteborgs Universitet.

Debattartikel - färre stuprör i vården kan minska sjukfrånvaron

Det senaste året har sjukpenningtalet sjunkit i nästan hela Sverige. Men inte i Västra Götalandsregionen. Genom samverkan kan vi förbättra hälsan hos patienten och förkorta sjukskrivningen samtidigt som vi minskar frustrationen i sjukskrivningsprocessen, skriver Märit Löfgren, specialist i allmänmedicin på Herkules vårdcentral i Borås.

Björn Hallström, distriktsläkare och verksamhetschef på Vårdcentralen Stadsfjärden i Nyköping.

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – digitalisering i primärvården

Coronapandemin har fått stora delar av hälso- och sjukvården att ställa om och inom primärvården märker många vårdcentraler ett kraftigt ökat intresse för digitala vårdmöten. I Vårdfrågan förklarar distriktsläkaren Björn Hallström varför digitalisering innebär mer tid för de sjukaste och varför det kan finnas risker med för hög tillgänglighet.

Ella Bohlin (KD), vårdutvecklingsregionråd i Region Stockholm, medverkar i podden Vårdfrågan.

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – kompetensförsörjning i vården

Över i stort sett hela Sverige saknas medarbetare i vården. Tuffast är det på mindre orter och i glesbygd där det saknas såväl läkare och sjuksköterskor som tandläkare och tandhygienister. I Vårdfrågan berättar vårdutvecklingsregionrådet Ella Bohlin (KD) hur hon vill lösa situationen och varför staten behöver ta ett fastare grepp om hälso- och sjukvården.

I Vårdfrågan #22 medverkar distriktsläkaren Lasse Wilhelmsson från Kvarnholmens Vårdcentral.

Nytt avsnitt av podden Vårdfrågan – att starta och driva vårdcentral

Att starta och driva eget är inte alltid lätt, men en som tagit steget är distriktsläkaren Lasse Wilhelmsson på Kvarnholmens Vårdcentral. I Vårdfrågan förklarar han varför det är viktigt att kunna styra sin egen vardag och att Praktikertjänst är den perfekta blandningen av charterresa och att boka resan själv.

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige