Gå direkt till innehåll
Maria Skalsky Jarkander, övertandläkare specialiserad inom pedodonti.
Maria Skalsky Jarkander, övertandläkare specialiserad inom pedodonti.

Nyhet -

Maria Skalsky Jarkander vill bromsa frätskador på tänderna med ny forskning

Tandläkaren och forskaren Maria Skalsky Jarkander – som delar sin tid mellan Praktikertjänst och Folktandvården – har tilldelats forskningsresurser av Praktikertjänst. I hennes kommande forskning ska Maria Skalsky Jarkander studera om det går att bromsa frätskador på tänderna genom behandling med olika fluorgeler.

Mellan 2010 och 2013 var Maria Skalsky Jarkander projektledare för en omfattande studie om förekomsten av frätskador på tänder hos ungdomar i Stockholms län. Resultaten visade bland annat att nästan var tredje ungdom hade frätskador på tänderna som kunde kopplas till läsk och juicedrickande, ilningar från tänderna och sura uppstötningar.

Nu har hon tillsammans med sina handledare på Karolinska Institutet satt ramverket för en ny klinisk studie där hon ska undersöka om det går att bromsa progressionen av frätskador genom behandling med olika fluorgeler.

– Frätskador på tänderna är vanligt och tycks öka framförallt hos barn och ungdomar. Det är en relativt ny typ av tandskada som ofta förvärras gradvis och som kan innebära att omfattande och dyra ersättningar måste göras på sikt, säger Maria Skalsky Jarkander, övertandläkare specialiserad inom pedodonti.

Den första studien resulterade i en vetenskaplig artikel som nyligen accepteras för publicering i European Archives of Paediatric Dentistry. Den nya studien ska omfatta drygt 300 15-åringar som har milda till måttliga frätskador på tänderna.

– Det vore fantastiskt att hitta en behandling som bromsar frätskadorna så de inte förvärras över tid. Vi ska därför titta på hur behandling med två sorters fluorgeler fungerar. Vi vill ta reda på om någon fluorgel är överlägsen den andra och om behandlingen även har effekt på ilningar som är vanligt vid frätskador. Att frätskadorna inte förvärras kan också bero på en ökad medvetenhet hos patienten, säger Maria Skalsky Jarkander, som hoppas att studien kan komma att ingå i hennes forskningsplan för eventuella doktorandstudier vid Karolinska Institutet.

Praktikertjänsts forsknings- och utvecklingsbidrag syftar till att stimulera projekt som kan få betydelse för koncernens verksamhet och utveckling. I år har fyra forskningsprojekt inom tandvård tilldelats resurser, och forskningen drivs av kliniker vid Odontologiska Kliniken i Göteborg, Högalidstandvården i Stockholm, Munhälsan i Vaxholm och Elvans Tandläkare i Göteborg.

För ytterligare information, kontakta gärna:

Erik Magni, presschef, Praktikertjänst, tel: 0703-265098, e-post: erik.magni@ptj.se

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige