Nyhet -
Forskning ska ge färre fallskador
Emelie Butler Forslund, som har fått Praktikertjänsts Forsknings- och utvecklingsbidrag 2014, undersöker fallskador bland personer med ryggmärgsskador. Målet med forskningsprojektet är att kunna hitta sätt att minska antalet fallskador.
Fallskador är ett välkänt problemområde bland äldre och därför finns mycket forskning för den målgruppen, men för ryggmärgsskadade saknas likvärdiga studier. Praktikertjänsts dotterbolag Rehab Station Stockholm genomför därför, tillsammans med Karolinska Institutet och Sunnaas sjukhus utanför Oslo, ett forskningsprojekt som studerar fall hos ryggmärgsskadade personer. I projektet studeras både personer som använder rullstol och personer som går med eller utan hjälpmedel.
Studien kartlägger hur vanligt det är med fall hos ryggmärgsskadade och vilka omständigheter som föregår fallet. Målet är att på sikt bidra till att fall och fallskador minskar för den här gruppen.
Studien fortsätter till april 2015, men redan nu har man sett att patienterna faller mer än vad man trodde. Cirka 70 procent av patienterna i studien har fallit minst en gång och många har fallit flera gånger.
– Vi hoppas att forskningen ska kunna specificera vilka personer som löper störst risk för att falla så att rätt åtgärder kan sättas in redan från början. På så vis ökar livskvaliteten för individen och kostnaderna för samhället minskar, säger Emelie Butler Forslund, legitimerad fysioterapeut vid Rehab Station Stockholm och den som håller i den svenska delen av forskningsprojektet.
De flesta med ryggmärgsskador lever ett aktivt liv
Idag lever de flesta personer med ryggmärgsskador ett aktivt liv och ett fall då och då ingår i livet oavsett om man har en ryggmärgsskada eller ej. På grund av det kalla klimatet har Norden hög förekomst av benskörhet, vilket innebär att patienter med ryggmärgsskador löper ytterligare risk för frakturer. En skada efter fall kan leda till att patienten får problem med att klara sig själv i hemmet eller att rehabiliteringsprocessen tar längre tid.
– Vi vill främja fysisk aktivitet. Att personer med ryggmärgsskador vågar röra sig och testa sina gränser är ju förutsättningen för att de ska uppnå ett så självständigt liv som möjligt. Därför hoppas vi att forskningsprojektet ska ligga till grund för utveckling av faktabaserade preventionsprogram som leder till minskad risk för fall och fallskador.
Just nu pågår faktainsamling där de svenska och norska vårdmottagningarna kartlägger patienters fallförekomst och fallorsaker. I studien deltar 220 patienter, varav 115 är svenska. Under ett års tid får deltagarna ett sms varannan vecka med frågan ”Har du fallit?”. Svarar patienten ja följs det upp med ett telefonsamtal där han eller hon får beskriva hur det gick till.
Förhoppningen är att kunna specificera vilka patienter som löper störst risk för att falla och vad som är gemensamt för dem som faller respektive inte faller.
– Vad vi kan se hittills faller de flesta i hemmet. De som snubblar gör det ofta på ojämnt underlag medan rullstolsburna ofta faller under en förflyttning eller utomhus när framhjulen fastnar i kanter eller gropar. Förhoppningen är att studien även kan hjälpa patienter som har problem med känsel och rörelseförmåga, exempelvis MS-patienter och de som har drabbats av stroke, samt äldre personersom använder rullstol.
Text: Sofia Brattwall
Foto: Christian Hagward