Gå direkt till innehåll
Sara Banegas och Urban Englund skriver i Gefle Dagblad om vikten av privata vårdgivare.
Sara Banegas och Urban Englund skriver i Gefle Dagblad om vikten av privata vårdgivare.

Nyhet -

Debattartikel - Valfriheten i primärvården gynnar både patienter och medarbetare

Praktikertjänst har bedrivit hälso- och sjukvård i Region Gävleborg i över 25 år och våra enheter har alltid legat högt i patientenkäter. Vi har nyligen tagit över en hälsocentral i Bollnäs med det självklara målet att verksamheten ska vara välfungerande och hållbar över tid.

I en debattartikel ifrågasätter Jan Lahenkorva (S), andre vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, driften. Han, och Socialdemokraterna, vill ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden.

Retoriken innebär i praktiken ett regionalt monopol på att driva hälso- och sjukvård. Privata alternativ - som i dag står för nästan hälften av primärvården i Sverige - är inte välkomna.

Att omintetgöra valfriheten skulle ha en negativ påverkan på effektivitet och innovation samt knappast bidra till att fler att fler väljer vården som yrke. Och detta i en tid när hälso- och sjukvården står under ett enormt förändringstryck och en historisk utmaning kring kompetensförsörjning.

Enligt Läkarförbundet behöver Region Gävleborg rekrytera 113 nya specialister i allmänmedicin - en ökning med 76 procent - för att nå Socialstyrelsens mål om 1 100 patienter per fast läkare. Det är knappast möjligt om det bara finns en arbetsgivare att välja bland.

Det som behövs för att bygga en framgångsrik primärvård är långsiktiga förutsättningar, stabil finansiering och höga kvalitetskrav på alla vårdgivare.

Tyvärr känns det som en utopi. Vårdavtalen förändras i princip varje år och Hälsoval Gävleborg har varit underfinansierat sedan starten 2010. Enligt en uträkning från Vårdföretagarna landar de totala förlusterna för hälsovalet på över 480 miljoner kronor mellan 2010 och 2021. Ökad långsiktighet skulle skapa bättre förutsättningar för att rekrytera medarbetare. Fler medarbetare innebär i sin tur ökad kontinuitet, bättre arbetsmiljö, högre patientsäkerhet och en mer jämlik vård.

Praktikertjänst är ett producentkooperativ som bygger på långsiktighet och gemensamt engagemang för patienternas välbefinnande. Vi brinner för ett långsiktigt hållbart företagande där patienter och medarbetare trivs och vill stanna kvar länge. Gärna över generationer, något det finns flera exempel på.

Dessutom ställer vi upp där andra ställer in. Vi tar över när andra lägger ner. Vi bedriver verksamhet i 220 av landets 290 kommuner - från tandvårdskliniken i Ystad till hälsocentralen i Vittangi.

Tillsammans tar vi långsiktigt ansvar för att erbjuda en jämlik och hållbar vård. I Gävleborg. Och i resten av Sverige.

Urban Englund, tandläkare, Tandläkarhuset i Hudiksvall, ordförande, Praktikertjänst

Sara Banegas, specialist i allmänmedicin, Ekerö Vårdcentral, chefsläkare, Praktikertjänst

Debattartikeln publicerades ursprungligen i Gefle Dagblad den 4 februari som en replik på debattartikeln "Privata vårdgivare - ett demokratiskt dilemma."

Kategorier

Kontakter

Erik Magni

Erik Magni

Presskontakt Presschef Praktikertjänst 010-1283666 (pressjour)

Relaterat innehåll

Praktikertjänst - långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige

Praktikertjänst är en av Sveriges största vårdgivare med både de nöjdaste patienterna och medarbetarna. Vi är kooperativt ägda och styrda av 1200 ledande praktiker - bland annat tandläkare, tandhygienister, sjuksköterskor, läkare, fysioterapeuter och psykologer. Vår vision är långsiktigt hållbar vård för alla i hela Sverige. I över 60 år har vi tillsammans utvecklat svensk vård utifrån ett praktikerperspektiv och varje dag gör 8000 medarbetare verklig skillnad för våra patienter på 750 mottagningar i hela Sverige.

Praktikertjänst

Adolf Fredriks Kyrkogata 9
103 55 Stockholm
Sverige