Nyhet -
Debattartikel i Dagens Samhälle - ge privat och offentlig vård samma villkor!
Privat och offentligt driven primärvård har arbetat sida vid sida i decennier. På många sätt har systemet fungerat väl och inneburit god valfrihet i de flesta regioner och landsting. Men allt fungerar inte och det är dags att privata vårdgivare tas på allvar och behandlas mindre styvmoderligt.
Vi har fyra färska exempel, som belyser vad vi menar.
Region Skåne glömde privata vårdcentraler. I slutet av 2017 skickade Region Skåne information till nyinflyttade med uppmaning att lista sig på en vårdcentral. Men listan innehöll endast mottagningar som drevs av Region Skåne och privata aktörer lyste med sin frånvaro. Region Skåne är huvudman för vården i Skåne och ansvarar för att alla vårdgivare behandlas lika och att patienter fritt kan välja vårdcentral, oavsett om den är privat eller offentlig. Region Skåne ska agera objektivt och lyfta fram samtliga vårdgivare oavsett driftsform.
Privat primärvård tvingas använda regionernas resurser. I flera regioner – däribland Uppsala, Värmland, Västmanland, Skåne och Gotland – är den privat drivna primärvården hänvisade till att använda de redan upphandlade laboratorierna. Det gynnar huvudmannen eftersom laboratorierna ofta också ägs av just regionerna. I vissa regioner är dessa upp till 70 procent dyrare än andra alternativ, bland annat eftersom primärvården tvingas betala för 24-timmars service, vilket knappast behövs på en vårdcentral som oftast är öppen vardagar mellan klockan 08.00 och 17.00.
Privata vårdgivare saknas i referensgrupper. För några år sedan presenterades utredningen Effektiv vård. Den har tagits vidare av Anna Nergårdh, som på regeringens uppdrag leder en utredning som tittar på hur en omstrukturering av det svenska hälso- och sjukvårdssystemet skulle kunna genomföras. Anna Nergårdh har ett viktigt uppdrag, men tyvärr lyser privata vårdgivare med sin frånvaro även här. Inga privata vårdgivare representeras i utredningens referensgrupper, och det är synd. Vi är övertygande om att vi hade kunnat bidra till spänstiga diskussioner.
Olika villkor i primärvården. En färsk rapport från Vårdföretagarna visar att de offentligt drivna vårdcentralerna går med förlust i 19 av 21 landsting och regioner. Det innebär både att primärvården är underfinansierad och att privata och offentligt drivna enheter inte verkar på samma villkor.
Att offentligt drivna vårdcentraler tillåts gå med förlust år efter år snedvrider konkurrensen eftersom landstingens och regionernas enheter i praktiken får mer ekonomiska resurser, resurser som bland annat används för att erbjuda högre ersättning och bättre villkor. Den orättvisa finansieringen innebär att privata vårdgivare inte får samma förutsättningar att ge patienterna god vård eller samma möjligheter att ge medarbetarna lika goda villkor som vid offentliga enheter.
Samtidigt riskerar ett beslut från Skatterättsnämnden att ytterligare förvärra konkurrenssituationen. Beslutet – som överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen – innebär att bemanningsföretag som hyr ut vårdpersonal måste lägga moms på sina fakturor, moms som privata aktörer inte får dra av, medan det är fritt fram för offentligt driven vård. Resultatet blir att privata vårdgivare måste betala 25 procent mer för samma tjänst.
Omkring 45 procent av alla patientbesök i primärvården sker hos privata vårdgivare och vi som driver privat primärvård behöver långsiktiga spelregler och hållbar finansiering om vi ska kunna erbjuda sjukvård i världsklass. Privat vård måste helt enkelt få verka på samma villkor som offentlig vård.
Erik Strand, vd och koncernchef, Praktikertjänst
Jonas Orve, specialist i allmänmedicin och kvalitetsutvecklare, Praktikertjänst
Artikeln publicerades den 30 april 2018 i Dagens Samhälle.