Nyhet -
Debattartikel – ”Dags för krav på digifysisk vård”
Patienter kräver en tillgänglig primärvård med möjlighet till digitala vårdkontakter. Men dagens olika vårdsystem har inte hängt med i utvecklingen. Det är därför dags för ett nationellt primärvårdssystem med krav på både fysisk och digital närvaro.
Det är två år sedan Göran Stiernstedts utredning ”Digifysiskt vårdval – tillgänglig primärvård baserad på behov och kontinuitet” presenterades och efter remissrundan framkom både ris och ros.
Samtidigt är de allra flesta överens om att digitala vårdmöten behövs. Det har inte minst pandemin visat. Enligt Myndigheten för vård- och omsorgsanalys rapport ”I skuggan av covid-19” ökade exempelvis andelen digitala läkarbesök i primärvården från 10 procent i början av 2020 till 25 procent vid årets slut.
Men att fortsätta med två parallella spår för den svenska primärvården är orimligt. Den mest rimliga förändringen är att gå vidare med det förslag som Göran Stiernstedt lämnar i sin utredning – att ställa krav på att nätläkare också erbjuder möjlighet till fysiskt besök hos exempelvis läkare och sjuksköterska i de regioner där de erbjuder digitala vårdbesök.
Givetvis ska samma krav också ställas på befintliga fysiska vårdcentraler, alltså att de också ska kunna erbjuda en digital vårdkontakt om så önskas.
Invånarna vill ha snabb, smidig och tillgänglig primärvård, och det är viktigt att alla vårdgivare i primärvården kan erbjuda det. I samma andetag behöver vi också värna den viktiga kontinuiteten, som är helt grundläggande för en god primärvård, hög patientsäkerhet och en sammanhållen vårdkedja.
Ett digifysiskt vårdval löser också upp knuten runt det orimliga i höga utomlänsersättningar när läkaren eller sjuksköterskan befinner sig i en annan region. Utomlänstaxan bygger ju på att patienten befinner sig utomläns, inte tvärtom.
Självklart ska en patient från Skåne få vård i Åre vid ett brutet ben på en skidsemester, lika självklart är det att vårdgivaren i Åre får ersättning. Men att systemet ger hög ersättning för korta, ofta tillfälliga, kontakter stimulerar knappast långsiktighet, kontinuitet och patientsäkerhet.
Med ett digifysiskt vårdval följer varje vårdgivare ersättningen i vårdvalet där patienten är listad, och då behövs inga parallella system. Det gynnar såväl patienter som vårdpersonal att ersättningen till primärvården stannar lokalt.
Det finns därför ett stort behov av att snarast ställa krav på att vårdcentraler ska kunna erbjuda både fysisk och digital närvaro; antigen genom egen klinik eller via avtal. Primärvården är kraftigt fragmentiserad och genom krav på en väg in kan patienter med komplexa besvär få ännu bättre vård samtidigt som kostnaderna kan minska.
Skapa därför ett primärvårdssystem med krav på både hög tillgänglighet och god kontinuitet med möjlighet till personliga kontakter mellan vårdpersonal och patienter. Kraven och spelreglerna fastställs nationellt och utförs lokalt. Så skapas en mer jämlik vård över hela landet.
Carina Olson, vd och koncernchef, Praktikertjänst
Sara Banegas, specialist i allmänmedicin, chefläkare, Praktikertjänst
Debattartikeln publicerades ursprungligen på Dagens Samhälles webbplats den 22 september.