Blogginlägg -
"Vinst i välfärden-frågan är den politiska käpphästen"
Praktikertjänst är självklart på plats i Almedalen. Här rapporterar personal- och kommunikationsdirektör Björn Persson direkt från Visby.
Den politiska karnevalen på Gotland rullar på, med rekordmånga besökare - runt 26 000 personer ryktas det om. Och utöver det 3 000 olika seminarier och events. Politiken präglas förstås av röstfiske och populism i en tämligen osminkad blandning. Alla vill allt, erbjuder allt och kommer att jobba för att lösa alla problem, bara de kommer till makten. Mängder av tal och föreläsningar handlar om vad man vill och fagra löften ges till både höger och vänster.
Skolans problem står överst på agendan. Det ena ogenomförbara förslaget efter det andra lanseras. Många roller och ansvar diskuteras. Utom en – föräldrarnas - den verkar samtliga partier sky som pesten. Utan en klar bild av hur föräldrarnas medverkan i den omställning som måste till för att lyfta den svenska skolan till internationell toppnivå, blir nog det hela en tom vision. En uppenbarligen laddad fråga som ingen vill ta i.
Välfärden är den andra, inte helt överraskande, stora frågan på en mängd seminarier. Att inte Sverige klarar sig utan ett stort inslag av privata aktörer är nog de flesta överens om. Det är inte den känsligaste frågan. Vinstfrågan är ju den politiska käpphästen. De som tar debatten seriöst resonerar i termer av realistisk vinstbegränsning istället för förbud. Frågan är dock än så länge mera ideologisk än reell. Någon konkret formel är ännu inte lanserad. Så, vilken nivå kommer vinstbegränsningen att landa på? Det blir säkert en förhandlingsfråga.
Det är när det kommer till frågan om finansiering som det blir tyst. Att vilja ha guld och gröna skogar är inte kontroversiellt. Att lova allt man önskar är heller inte så svårt. Men sedan? Hur ska kalaset betalas och av vem? Ganska få seminarier tar upp den frågan skarpt. Några nosar på problemet. Styrning, ledarskap och kvalitetskrav är i alla fall ledord som hörs här och där.
Men vem kliver fram och säger, det vi vill ha och lovar kostar så här mycket och det ska betalas av… Vem? Så vitt jag uppfattat är ingen beredd att gå ut och ta den diskussionen ännu. I alla fall inte i Almedalen.
Svaret blir att det är alltför tidigt att ta upp den frågan nu, vilket väl i realiteten betyder - vi har inte en aning men det är en fråga som kommer efter valet för dem som vunnit valet. De som hamnar i opposition kan ju strunta i frågan och istället ägna sig åt att kritisera.
Förändringar kostar. I form av både krav på ändrade beteenden och pengar. Det är stora frågor som är på agendan. Är vi beredda att ta konsekvenserna av valet vi gör? Vi får se efter den 14 september. Vem som än vinner så kommer de nog att få börja med att fundera över vilka löften som ska förbli enbart löften.
Praktikertjänsts närvaro i Almedalen vill jag beskriva som en framgång. Praktikertjänsts affärsområde Hälso- och sjukvårds kampanj God Praktik har både synts och hörts. Samtliga event har varit fulla av besökare och stämningen har varit på topp. Ämnena har uppfattats som intressanta och väl valda. Medarbetarna som jobbat med arrangemanget har gjort ett utomordentligt jobb och det kommer nog att visa sig att det var väl värt investeringen.
I kväll står vår vd Erik Strand värd för ett stort mingel i Samhalls regi. Det äger rum i landshövdingens residensträdgård. Det får avsluta min Almedalsvecka.
//Björn Persson, personal- och kommunikationsdirektör